2014. április 9., szerda

Helyzetjelentés

El sem tudjátok képzelni, milyen időszak van mögöttünk, bár a bejegyzések dátumából mondjuk azt hiszem kb. lehet sejteni. Sok minden történt az elmúlt majdnem két évben (jóég, 2 év, leírni is meglepő). 2012 vége felé megszületett az életem értelme egy gyönyörű kislány formájában, majd pont, mire az első pár fárasztó hónap után kezdtünk egyenesbe kerülni elvesztettem apámat és a nagyszüleimet, alig néhány hónap leforgása alatt. Az ilyen dolgok az ember fontossági sorrendjét, időbeosztását rendesen át tudják írni, általában a hobbik rovására.

Szóval nem vagyok még kutyakiképző bár azóta is műveltem magam a témában illetve Perdikével elvégeztünk egy alapfokú tanfolyamot még a lányom születése előtt nem sokkal, hogy legyen kutyaiskolás gyakorlatom is. Vizsgáztunk is a végén, 95 pontos eredménnyel, volt nagy dicséret a kis westinek :)

Yaay :)
A középfok sajnos a közbejött családi változások miatt halasztásra került, de remélem hamarosan lesz lehetőségünk folytatni a tanulást. A középfok után nyílnak majd meg különböző továbbjutási lehetőségek Perdinek is, meg nekem is.

A tanfolyam, illetve az ezt megelőző megfigyelős részvételek alatt rengeteg dolgot tanultam. A legérdekesebb, hogy a különböző kutyák mennyire eltérően viselkednek egy-egy tanfolyam elején és milyen sokat változnak a végére, ahogy már egy csapatként dolgoznak. A megfelelő irányítás mellett nagyon gyorsan együttműködővé válnak a kutyák, beleértve a legnehezebb eseteket is. 
A tanfolyamok elején látni, hogy a "problémás kutyáknál" minden esetben a gazdi is problémás. Ilyen esetben az oktatók sosem szemtől szemben támadják le a gazdit, hanem megpróbálják rávezetni, hogy saját maga vegye észre, hogy hol hibázik és miért nem jó az, amit csinál. Ezt főleg azért tartom fontosnak megemlíteni, hogy amiatt senkinek se menjen el a kedve egy kutyaiskolától, hogy majd biztos jól leoltanak mindenki előtt hogy béna vagyok és milyen ciki lesz. 

A legtöbb ilyen probléma szerintem abból ered, hogy sokan ösztönösen úgy próbálnak a kutyával kommunikálni, mintha egy másik ember vagy gyerek lenne. Ez a legtöbb esetben félreértésekhez vezet a kutyával, hiszen ők máshogy működnek. Amint az ember ezt felismeri és elkezdi jól alkalmazni a megszerzett tudást, hirtelen fényéveket ugrik a kapcsolatuk minősége a kutyával, mint, amikor két különböző nyelven beszélő ember hirtelen talál egy közös nyelvet és elkezdenek társalogni.

Az biztos, hogy könyvből vagy internetről nem lehet megtanulni a kutyákkal dolgozni. Az elméletet meg lehet alapozni de a gyakorlat a döntő, hiszen a kutyák nem műszaki cikkek, amiket egy leírás segítségével meg lehet tanulni használni. Ez nagyon fontos, hiszen minden kutya más, ezért máshogy is kell hozzájuk közelíteni és más tempóban kell elkezdeni együtt dolgozni illetve más és más reakciókat válthat ki a kutyából egy adott szituáció.

Igyekszem összekapni a gondolataimat és folytatni a blogot, kaptam időközben visszajelzéseket, statisztikák is azt mutatják hogy van igény az efféle tartalomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése