2010. december 17., péntek

Pozitív megerősítés és a klikker. Büntetés helyett!

Az előző bejegyzésben volt szó arról, hogy általánosságban miért nem jó a kutyát büntetéssel nevelni. Most górcső alá veszem az alternatíváját a nevelésnek, a pozitív megerősítést.
A dolog lényege a kívánatos viselkedésformák megerősítése és a nem kívánatos viselkedésformák megerősödésének elkerülése. Ez így elsőre talán meredeken hangzik, de lássuk miről is van szó a gyakorlatban, egyáltalán nem "rocket science" ahogy az angol mondaná. 

Mit is jelent a kutya számára a megerősítés:
A kutyákban megerősödik egy cselekedet, ha annak az elvégzése számára valami jó dologgal végződik. Ilyen lehet például a nappali szőnyeg közepére pisilés, de egy érdekes bokor megszaglászása is. Az első esetében a pozitív megerősítés, hogy elmúlik a pisilési inger, illetve nem kellett kimenni a jó meleg lakásból a cudar hideg téli napon az utcára. A második esetében pedig a kíváncsiság kielégítése, a bokor megszaglászása a megerősítő tényező.
Az első esetben nem kell részleteznem a probléma súlyát, a második példa viszont egy kis magyarázatra szorul. Nem az a baj ugyanis, hogy a kutya megszagolja-e a bokrot vagy sem, hanem az, hogy ha pórázon van, akkor a földet felkaparva odahúzza-e a gazdáját a bokorhoz, vagy sem. Ha engedünk a kutyának és odaráncigál a bokorhoz minket, azzal máris megerősítettük a kutyában, hogy a gazdi ráncigálása a pórázon megérte a fáradságot, hiszen sikerült elérni a bokrot.
A kutya szemszögéből nézve számtalan dolog lehet pozitív megerősítő hatású, mint pl. étel, játékok, emberek, más állatok, vízbe ugrás, futás, stb.

Erősítsünk pozitívan:
Gondolom mindenkinek ismerős a fogalom, hogy ha a kutyánk ügyes volt, megjutalmazzuk valami finom falattal. Ez egy pozitív megerősítés a kutya számára. Ha ezt megfelelő időzítéssel és a kutya számára nagyon finom falattal tesszük, hamar megtaníthatunk neki számtalan hasznos és haszontalan :) dolgot is.

Lássunk egy kis gyakorlatot erről:
Összegezve tehát a kutya viselkedésének az alakulása nagyban függ attól, hogy az egyes cselekedetei pozitív megerősítéssel végződnek-e, vagyis oda tud-e húzni minket a bokorhoz, hogy megszagolja, vagy némi nyújtózkodással elérve megegye-e az ebédünket a konyhaasztalról, esetleg a számára kialakított fekhely ellenére olyan helyen szunyókáljon ahol mi nem szeretnénk. 
A tanítás kulcsa, hogy a kutyát jutalmazzuk meg, ha helyesen cselekszik (pl. befekszik a helyére) és igyekezzünk megakadályozni, hogy olyan dolgot csináljon, ami nem kívánatos (pl. felugrik az ágyra). A gyakorlatban ez úgy néz ki, ha látjuk a kutyánkat, amint éppen az ágyra készül felugrani akkor elhívjuk onnan, majd megjutalmazzuk, ezzel az ágyra felugrás megerősítetlen marad számára. A tanulási folyamat alatt ügyeljünk rá, hogy ha nem vagyunk otthon a kutya akkor se tudjon az ágyra felmenni, ezzel megerősítve ezt a cselekedetet. Természetesen ez csak egy példa volt, de számtalan szituációban alkalmazható. Ha ügyesen járunk el, pár hét alatt elérhetjük, hogy a kutyánk a lakásban semmi rosszat nem fog csinálni, még akkor sem ha éppen egyedül van otthon. A leszidás ilyen esetben annyiból nem jó, hogy a kutyák általában összekombinálják, hogy akkor nem lehet ezt vagy azt csinálni, amikor a gazdi is jelen van, ami pedig azt eredményezi, hogy ha a gazdi nincs jelen akkor minden további nélkül szabad.

De mi a fene az a klikker??
Szándékosan a végére hagytam a klikker bemutatását, hogy könnyebben tudjuk az egész folyamatba bekapcsolni ezt az eszközt. Kutyás körökben talán már hallottuk, esetleg láttunk is ilyet, de mivel sokan nem tudják mi ez, lássuk az alapokat.
A klikker egy kis hangkeltő eszköz, általában műanyag dobozkában egy fém lemez ami nyomás hatására egy jól hallható kattanást hallat. Eredetileg a klikkert delfinek képzésére használták, de rájöttek arra, hogy a kutyák és számtalan más állat képzése közben is sikeresen alkalmazható. 
A lényege ennek az eszköznek, hogy a kívánatos cselekmény, vagy mozdulat a klikkelés pillanatában megerősíthető. Természetesen a klikker hangja a kutyánknak először semmit nem fog jelenteni, így erre alaposan rá kell dolgoznunk, mielőtt érdemben használni tudjuk.
A klikkerre a kutyánkat egyszerűen rá tudjuk edzeni, nincs más dolgunk mint klikkelni majd jutalmazni. Ez történhet jutalomfalattal, de akár a kutya száraz tápjával is meg lehet próbálkozni. Mindkét esetben csak arra érdemes figyelni, hogy a klikkeres edzés közben adott étel mennyiségét a kutya napi kaja adagjából próbáljuk meg levonni, túletetés és esetleg elhízás elkerülése végett.
Maga a folyamat egyszerű, eleinte ne kössük a klikkelést semmi egyéb tevékenységhez vagy jutalmazáshoz, csak arra figyeljünk, hogy a kutya ránk figyeljen, klikkeljünk majd lehetőleg hamar adjunk egy jutalmat neki. Ha naponta 2-3 alkalommal pár percig ezt ismételgetjük, néhány nap alatt teljes sikerre számíthatunk, és a kutya a klikk hangra már intenzíven fog reagálni.

2 megjegyzés:

  1. Amikor először használjuk a klikkert, azaz ráeddzük a kutyát a klikkerre, mi úgy mondjuk beklikkeljük a kutyát, akkor a lehető legfinomabb jutalomfalattal kell a kutya számára megmutatni, mit jelent a klikker hangja, én ezt tanultam, és azt, hogy lehetőleg ne száraztápot adjunk. Tisztelettel: Joó Bernadett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bernadett: ez így van. Vannak nagy zabás kutyák akiknél a száraz táp is működhet, nagyon kutyája válogatja. Ha pl. a kutya fél az ilyen hanghatásoktól érdemes tényleg valami überbrutál jutit keresni. Én a nagyon finom falatokat mindig nagy ingerkörnyezetre tartogatom,

      Törlés