2010. november 16., kedd

Az első napok

Felfedező túrán
Az első napok mindig feledhetetlenek és megismételhetetlenek, amikor az új családtag kezdi felfedezni az új helyeket, kölcsönösen kezdjük megismerni egymás tulajdonságait. Ez nem csak első kutyásoknak de tapasztaltabbaknak is izgalmas időszak.
Ebben a postban igyekszem összeszedni azokat a dolgokat, amikre fel kell készülnünk, illetve figyelnünk kell.

Amiket a kiskutya érkezése előtt célszerű beszerezni:

Felnőtt korában is kényelmes
  • Kutyának megfelelő méretű kajás és vizes edény. Megpróbálhatunk akár felnőttkori méretű tálakat venni, hiszen nagyon gyorsan nőnek, és bizony van étvágyuk is ezen időszak alatt. Keressünk gumis talpút, vagy nehezebb súlyút, hogy evés közben ne tolja át a szoba másik végébe minden fél percben.
  • Célszerű valami fekhelyet kialakítani a kutyusnak. Nekünk egy műanyag kosárforma vált be és rögtön a felnőtt mérethez választottuk, hiszen a kutyák 10-12 hónaposan már nagyon közelítenek a felnőtt méretükhöz, így ilyen rövid időre nem éri meg nagyon berendezkedni.
  • Kutyapelus, esetleg újságpapírok beszerzése a szobatisztaság tanulásához.
A szobatisztaság örök kérdés, számtalan praktika és tuti módszer van, igazság szerint mint minden emlős állat a kutyák is természetükből fakadóan a tisztaságot kedvelik a környezetükben. Ha a kiskutyát tenyésztőtől vesszük, előfordulhat, hogy a többi testvérét illetve szüleit keresi, főleg este. Célszerű szerintem abba a szobába (pl. hálószoba) berendezkedni kutya-ügyileg erre az időszakra, hogy megtapasztaljuk a kutyánk éjszakai viselkedését. Kötődés szempontjából is jó, ha sokat vagyunk a közelében. Az első napokban célszerű a kutyát a lakásnak ezen pontjára korlátozni, hiszen minden kis állat rettentő kíváncsi, mindent meg akarnak szagolni, kóstolni és enni. 

Pár gondolat amire figyeljünk a kiválasztott szobában:
Én voltam!!
  • Ne legyen szőnyeg a szobában, főleg ne padlószőnyeg, ugyanis szinte biztos, hogy rövid idő alatt pisi-kaki folt lesz rajta.
  • Szedjünk össze minden széttéphető, szétrágható és egyéb dolgot, mert mint a képen is látszik, egy ott felejtett reklám újság után is komoly takarításra lehet szükség.
  • A kábelekre különösen figyeljünk oda, hiszen ez egy nagyon érdekes és ingerekben gazdag tereptárgy a kutyánk számára, viszont azt nem tudja, hogy ha elrágja akár agyon is ütheti az áram, még minket is. Nekem egyetlen számítógépes UTP (hálózati) kábelem volt, amit nem tudtam összeszedni mivel ezeket nem jó toldozgatni, és a hosszából adódóan szépen be volt vezetve minden kis lyukon-résen át a fal mentén, hogy ne legyen szem előtt. Persze félig el lett rágva egy óvatlan pillanatban, szerencsére ebben nincs veszélyes mértékű áram.
  • A kutya számára elérhető magasságban semmi törékeny vagy vágó-szúró alkalmatosság. Pl földön álló vázák, üvegek.
  • Alaposan takarítsunk fel, egy régebben leesett és eltörött pohárból származó szilánk is végzetes lehet, ha a kutya megeszi, márpedig miért ne próbálná ki, hiszen még talán jó illatot is érez rajta.
Első séta
Kutyánk ahogy idősödik úgy fogja tudni egyre jobban kontrollálni a pisi-kaki ingereket. Eleinte jó, ha 1-2 métert meg tud tenni az inger megjelenésétől a kiszemelt pisilő helyig, így a kutyapelust lehetőleg ebbe a szobába helyezzük el, az ajtóhoz közel. Régebben újságpapírral kezdték, előnye hogy olcsó és a kutya kevésbé szeret rászokni, viszont a hátránya, hogy átázik és lefolyik róla az anyag, illetve ha színes újságot választunk, akkor a kutyánkat is átfesti. Ha már megvan minden alap oltásunk, sokszor próbáljunk kimenni vele rövid időkre, főleg ivás vagy evés után, illetve 2-3 óránként. Ha kint ügyesen elvégezte a dolgát, nagyon dicsérjük meg, erre a célra okos dolog magunknál tartani valami nagyon fincsi jutalomfalatot is, pl. nagyon apró kockára vágott sajtot, virslit. Nagyon fontos, hogy ha baleset történik a lakásban, NE szidjuk le, pláne ne bántsuk a kutyát. Ezzel csak azt fogjuk elérni, hogy félni fog tőlünk, és előttünk nem fog bepisilni, de egyébként igen.  Ilyen esetben a jutalmazás természetesen elmarad.
A baleset helyét nagyon alaposan takarítsuk fel, lehet kapni erre alkalmas spray-t, de ecetes hypos vízzel is próbálkozhatunk. A sima felmosás nem elég, ennél a kutyák szaglása sokkal jobb. Ha esetleg egy helyre nagyon rászokik a kutya, az egyik nagyon alapos felmosás után adjunk neki enni ezen a ponton, esetleg tegyük oda egy időre a tányérját.
A szobatisztaságról még fogok írni bővebben, itt most csak az első időszak alatt fontos dolgokat említettem meg.
Ezen a pár alapvető dolgon kívül nincs sok tennivalónk már, esetleg ha a kutyát szeretnénk kutya hordóban szállítani vagy bizonyos szituációban tartani, érdemes már korán elkezdeni, hogy hozzá tudjon szokni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése