2010. november 14., vasárnap

Rosszat csinált a kutyám, megbüntettem. Miért NEM jó ez?

Sokféle nézet, tapasztalat van a kutyák nevelésével kapcsolatban a köztudatban, melyek rendkívül sokat alakultak, változtak az utóbbi években. Régen általános volt sajnos, hogy a kutyákat nagyon sokan kikötötték az udvaron, vagy nagyon kis kennelbe voltak bezárva egész napra. Ez nem tudatos állatkínzásnak számított, nem büntetésből vagy utálatból csinálták az emberek, hanem mert ez volt a dolgok berögzült rendje. Ez a modell egyébként valószínű oda vezethető vissza, hogy az emberek többségének a szemében a kutyatartás nem egy tudatos elfoglaltság volt, hanem egy járulékos háztáji dolog. Természetesen ha egy kutyával nem tudatosan foglalkoznak, számtalan negatív tulajdonságra tesz szert az idő töredéke alatt.
Ebből az időből származik az a józan paraszti ésszel egyszerűnek tűnő kutyanevelés is, hogy ha a kutya valami rosszat csinál, jól leszidjuk esetleg el is verjük. Ez még célravezető is lenne, sőt bizonyos esetekben működhet is de nagyon sok negatív dolgot is magában hordoz amivel nem árt tisztában lennünk, lássuk mik is ezek:
  • Nem megfelelő időzítéssel, nem megfelelő intenzitás megválasztása esetén nagyon könnyen bántalmazásba megy át a büntetés, ami a kutyában stresszt, félelmet esetleg agressziót okoz.
  • A kutya hamar megtanulja, hogy a büntetést alkalmazó személyt elkerülve végezze a nem kívánt cselekvést. Vagyis ha egyedül hagyjuk a kutyát, lehet minden olyan dolgot végig fog próbálni amit a gazdi jelenlétében nem szabad mert megbüntet.
  • A kutya hajlamos bizonyos szinten hozzászokni a büntetéshez, így a kívánt cél elérése érdekében egyre erősebb büntetésre lenne szükség. Ez visszafordíthatatlan viselkedési problémákat okozhat a kutyában.
  • A rendszeresen büntetéssel elnyomott viselkedési formák hatására a kutyák elrejthetik a figyelmeztető jelzéseket, mielőtt valakit megharapnának.
  • A rendszeresen büntetett kutyákban kialakulhat egy csapdába zárt érzés a gazdája közelében, ami növeli a szökés kockázatát. Azok a kutyák akik úgy érzik nem tudnak megszökni a csapdába zárt érzés esetén, nagyobb valószínűséggel harapnak ahelyett, hogy megpróbálnának odébb állni.
  • A büntetéssel nevelt kutya számára a büntető személy kevésbé lesz megerősítő hatású mint a környezetben található egyéb dolgok, így könnyen más, számára érdekesebb dolgokra fog koncentrálni.
  • A büntetéssel nevelt kutyák ritkábban kínálnak fel természetes viselkedési jellemzőket, emiatt nehezebb az ilyen kutyákat megtanítani új trükkökre, sportokra vagy játékokra.
  • A büntetéssel fegyelmezésre könnyen rá lehet szokni, ami gyakoribb alkalmazást okoz a jövőben. Hosszabb idő után ez a viselkedés forma rögzülhet, és nehezebb lesz leszoktatni magunkat róla, akár külső segítségre is szükség lehet hozzá.
Az utóbbi időben sokat foglalkoztam ilyen kérdésekkel, és úgy láttam azért megoszlanak a vélemények az alapkérdéssel kapcsolatban. Az biztosra vehető, hogy ha egy jó alomból származó kölyök kutyával van dolgunk és a kezdetektől foglalkozunk vele, tanítjuk és nem használunk büntetést, jó úton járunk. Az idő során viszont, ahogy kutyánk növekszik lehetnek szituációk amikor muszáj erőteljesebben rányúlni a kutyára, hogy egy hirtelen szituációt orvosolni tudjunk. Ilyen esetben a grabancánál való megfogás és földre lehúzás egy, a kutya-falkában, kutyák között is alkalmazott viselkedésforma.
Fiatal felnőtt, vagy felnőtt kutyák esetén ahol nem alakult ki rendesen a falka sorrend viszont szükség lehet erősebb fellépésre, viszont ilyen jellegű témakörbe nem szeretnék itt, most belemenni. Ha van egy problémás felnőtt kutyánk, legjobb ha felkeresünk egy kutyaiskolát és egy szakképzett, tapasztalt oktató segítségével állunk neki a problémának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése