2010. november 11., csütörtök

Kutya-macska barátság

Sokszor hangzik el a kérdés, hogy össze lehet-e barátkoztatni kutyát és macskát. Szerintem igen, de nagy könnyedség ha legalább az egyik fél kölyök. Nálunk a helyzet adott volt, 6 éves ex-kandúr és 3 hónapos West Highland Terrier. A westie-re általában azt mondják, hogy nagyon könnyen összebarátkoznak más kutyákkal, sőt, más állatokkal is, legyen az macska, madár, bármi. Ettől megmondom őszintén mi sem fáztunk, a fő kérdés az volt, hogy vajon a macsek mit szól az új jövevényhez.
Macska-macska kapcsolat kialakulásában már van tapasztalatom, ha mindkét fél egyetért aránylag gyorsan össze lehet őket hozni. A meglévő tapasztalatokra építettünk, vagyis célszerű megmutatni a régi családtagnak az új jövevényt, majd adni neki egy kis időt, hogy közepesen magába roskadva megeméssze ezt a sokkhatást, utána újra engedni nekik, hogy találkozzanak, természetesen megfigyelés alatt, hiszen egy ekkora cica egy alig másfél kilós kiskutyában könnyen kárt tehet.
Természetesen a kíváncsiság hamar győzedelmeskedett és Pixi (a cica) hamar megjelent a másik szoba ajtajában, ahol Perdi már javában ismerkedett az új lakhellyel.
Első héten egy nagy dobozt raktunk az ajtóba, hogy Perdi mozgásterét korlátozni tudjuk, így megelőzve a konfliktus helyzeteket illetve a szobatisztaság hiányából fakadó problémákat. Pixi eleinte természetesen rettentő óvatos volt, erre a dobozra ugrott rá és onnan kémlelte az eseményeket.



Itt kitérnék egy érdekességre, ami egyben nagyon aranyos folyamat volt. Pixi előzőleg nem találkozott kutyákkal így nem volt kialakult protokollja, hogy mégis egy kutyával mit-hogyan lehet csinálni, mi-mit jelent, stb. Annak akinek már volt kutyája is, macskája is, ez nem újdonság, de egyébként az ember nem biztos, hogy belegondol ezekbe.
Nézzük hát az alapvető félreértéseket kutya-macska között:
Kutya csóválja a farkát = jó kedvű, kíváncsian figyel, örül valaminek, ritkább esetben idegesség jele.
Macska csapkod a farkával = egyértelműen az idegesség jele, semmi jót nem jelent. Vadászat illetve játék közben is látható, ott inkább a türelmetlenség, illetve a vadászat okozta idegesség megnyilvánulása.

Kutya hanyatt fekszik = Behódolás, megadás jele. Konfliktus elkerülő helyzet, falkában, a rangsorban alul lévők csinálják jellemzően, illetve nőstény kutyák.
Macska hanyatt fekszik = Lehet, hogy alszik, és ne ébreszd fel az alvó oroszlánt. Viccet félre téve, macskánál, mivel nem falkában élő állatról van szó, nincs különösebb behódolási jelentése. Inkább jellemző, hogy tartja a hasát, vakard meg. Ha esetleg más állattal való verekedés közben csinálja, a következő mozdulat valószínű egy mellső mancsokkal átölelés, majd hátsóval belerúgással kombinált nyakonharapás lesz.

Kutya az egyik mancsát felemeli = Nagyon figyel, koncentrál arra, amit néz, esetleg üdvözlési jel főleg ha erre tanítják, pacsi adás.
Macska felemeli az egyik mancsát = Biztos, hogy fájni fog. Ez a támadás előtti közvetlen jel, általában pofonnal végződik.



Ha ezek az alapvető dolgok elfajulnak és nem figyelünk eléggé, később már félelmekkel tűzdelt kapcsolatra számíthatunk. Onnan sokkal nehezebb egy jó barátságot kialakítani. Persze ezeken kívül számtalan apróság is tarkította az első heteket. Macskák ha konfliktus helyzetet éreznek lemennek a stabil talajra, ott jobban tudnak védekezni. Pixi persze nem tudta hova tenni a dolgot így mindig lement a padlóra Perdihez, aki persze azonnal kötelességének érezte, hogy felfedezze ezt a fura valakit. Pár napba telt, hogy Pixinek egyértelmű legyen, hogy Perdi nem tud felugrani vagy felmászni magasabb dolgokra, így ott biztonságos.
Az első találkozástól számítva kb. két hét múlva kezdett megtörni a jég, Pixi már egyáltalán nem durván reagált a kutya közeledésére és már csak nagyon ritkán fújt rá. Macskáknál ha a fújás kezd elmaradni az nagyon jót jelent, onnan már nem kell sok a bizalom erősödéséhez. Talán egy hónappal ezután kezdtek közömbösek lenni egymás számára, vagyis mindketten természetesnek vették a másik jelenlétét, cseppet sem zavarták egymást. Nem sokkal ezután tünt fel, hogy amikor hazaérünk, Pixi már nem hozzánk jött először, hanem Perdit üdvözölte és szagolta végig, hogy vajon merre járt. Ez már a barátság jele. Így több hónap távlatból már nem ritkán egymás mellett fekszenek és alszanak, bármikor egyedül lehet őket hagyni hiszen megtanulták egymás testbeszédét, nincsenek már félreértések.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése