2011. február 24., csütörtök

Póráz kérdés

Talán más is állt már kezdő kutyásként a számtalan féle-fajta póráz típust felsorakoztató polc előtt és merengett, hogy vajon melyiket is kéne megvenni. Ebben próbálok segíteni egy kicsit ebben a bejegyzésben. Amit leírok pusztán a saját tapasztalatom, így ha valaki másképp látja ezt a kérdést várom a megjegyzéseket :)

Ha kölyök kutyáról van szó, első körben mindenképpen egy relatíve egyszerű és olcsó, a kutya méretéhez kb. igazodó nyakörvet (úgyis kinövi hamar) és egy fix, egyszerű anyag pórázt ajánlok, ezzel ugyanis sokkal könnyebben meg lehet a kutyának tanítani a pórázon való közlekedést, amilyen rakoncátlan tud lenni egy kölyök kutya, a sok méteres rugós póráz csak az életünket nehezíti meg.

Felnőtt, kis termetű kutyáknak szerintem bátran vehetünk flexi pórázt, főleg ha nem annyira merjük még elengedni. Ezzel tudunk a kutyának biztosítani egy kis mozgásteret (3-5m) ahol azért ki tudja mozgatni magát, ha nem tudunk mindig elmenni vele olyan zárt helyre ahol bátran el tudjuk engedni. A flexi pórázból nekem a szalagos kivitel több szempontból is jobbnak tűnik. Jobban látható, így kisebb az esély rá, hogy valaki (akár egy másik kutya) keresztül esik rajta, illetve jobban megfogható kézzel is mint a madzagos.

Nagy testű kutyáknál a flexi pórázt kevésbé érzem praktikusnak. Nagyobb kutyáknál (20-30kg és főleg felette) már a flexi által biztosított pár méter édeskevés a kimozgatáshoz, arról nem beszélve, hogy ha egy ilyen kutyánk van, de nem tudjuk kordában tartani és megindul (pl átszaladó macska) mire észbe kapunk az a pár méter elfogy, és olyat ránt a póráz végén, ami se a kutyának, se nekünk nem tesz jót. Nagyobb kutyánál az ideális megoldás a fix, megfelelő vastagságú póráz használata a sétához és ha már biztonsággal be tudjuk hívni, úgy el tudjuk engedni bárhol ahol alkalmas a hely a mozgásra. Addig (és utána is) a zárható kutyafuttató tökéletes hely egy kis lazításra, játékra és futkározásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése