2011. április 1., péntek

Szocializáció

Nem tudom minden kutya-témás beszélgetésnél eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy a kutyánk szocializációját támogassuk a kialakulásban.
Felnőtt kutyáknál ez már nehezebb kérdés, szerintem mindenképpen gyakorlott kiképzőt, vagy kutyaiskolát igényel. Viszont kölyök korban mi magunk meg tudjuk támogatni ezt a folyamatot, ami a későbbiekben sokszorosan meghálálja magát.

Ezt a bejegyzést már régebben meg akartam írni viszont a napokban volt egy szerencsétlen-szerencsés szituációnk séta közben egy német juhász kutyával. Maga a fajta hihetetlen okos, rendkívül jól kezelhető viszont odafigyelést, és hozzáértést is igényel főleg az idegileg labilisabb egyedeknél, Történt ugyanis, egy utca sarkának két irányból való egyidejű megközelítése következtében, a németjuhász elkezdett ugatni, húzta a gazdáját, két lábra állt majd a gazdival szinte egy keringőt jártak el. Közben Perdim is elkezdett ugatni és ment oda, vissza...
Szerencsére sikerült közbe lépnem, de mivel még egyikünk se volt ilyen helyzetben így pusztán paranccsal nem lehetett leállítani. Mivel a német juhász hím, az én kutyám pedig nőstény így ez még inkább mutatja, hogy mennyire problémás is volt ez a szituáció. A legritkább esetekben szokott (ok nélkül) egy fiú kutya egy lány kutyára támadni.


A kutyák amúgy nagyon érzik egymáson a feszültséget, már többször láttuk az utcán a fenti kutyát és Perdikém mindig feszülten figyelte és morgott is, vagyis egyértelműen jelezte, hogy valami gond van. A probléma pedig az volt, hogy a másik fél gazdája láthatóan elkerül minden találkozást más kutyákkal, szinte elbújik a parkoló autók mögé, hogy a kutyája még csak ne is lássa a másik oldalon sétáló kutyákat.
Nem ismerem az előzményeket, de az esetek többségében ezek a problémák a kutya gazdájának a hibáiból adódnak és fejlődnek veszélyes szintre.

Ha kis kutya kerül hozzánk, vigyük nagyon sokat sétálni, vigyük kutyák és emberek közé, engedjük, hogy játsszon más kutyákkal. Arra figyeljünk, hogy a felnőtt kutyák a legtöbb esetben nem sokáig tolerálják az idegen kölyök kutyák pörgését így mindig nagyon figyeljük, hogy a játék során ne legyen gubanc, vagy ha a másik kutya láthatóan nem jól viszonyul a helyzethez, inkább keressünk más játszótársat. Az első időkben talán a legjobb választás egy kutyaovi vagy kutyaiskola lehet, ahol sok hasonló korú kutya is van. A legfelhőtlenebb játék egy kölyök kutyának az, ha sok hasonló korú kölyök kutya között lehet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése