2011. július 31., vasárnap

Játék: Apportozás

Az elmúlt hetekben az időjárásnak köszönhetően tényleg erősen leredukálódott a kutyaséták száma, de úgy láttam nem csak nálunk, mert más kutyásokkal is ritkábban találkoztunk. Szerintem ilyen esős hideg napokon mindenki csak az egészségügyi sétákat tartja.
A kutyák többsége sem szereti ám az ilyen időjárást, Perdim például az esőt mindig is utálta, nagyon nehéz elterelni a figyelmét arról, hogy ázik a háta. Van esőkabátja is, de a tudat akkor is dolgozik, ha alig esik rá az eső. Ilyenkor még a kis/nagy dolgok is csak noszogatásra mennek:)

Na de a lényeg, hogy a kisebb kutyákat akár otthon is le lehet mozgatni, márpedig ez egy egészséges és fiatal kutyánál nagyon fontos, főleg ha unatkozós a drágánk és elkezdi szétszedni a lakást, ha egyedül van. A kifárasztással lehet ez ellen a legjobban harcolni.

Elég sok embertől hallottam már, hogy a kutyája nem szeret/tud/akar stb. apportozni. Az apportozás, amikor eldobunk valami játékot a kutyának majd ő ezt visszahozza. Szerintem ezt majdnem minden kutyának meg lehet tanítani és ha ráérez a játék ízére, imádni fogják.

Ha nem akar menni a dolog, ne adjuk fel. Nem minden kutya született őstehetség, de szerencsére minden kutya jól tanul.



Mivel mi klikkert használunk, így ennek a segítségével kezdtünk el játszani. Ha klikkerrel akarjátok kezdeni fontos, hogy már gyakorlottan használjátok, a pontos időzítés nagyon lényeges. A kutya pedig az alapvető engedelmességeket jó, ha már tudja főleg ha nyílt terepen játszotok, a behívás elengedhetetlen.



Perdi alapvetően nem volt egy labdás típus, nem hozta annyira lázba semmi ilyen dolog, így ezzel kezdtem. Kerestünk egy labdát, ami a nullánál jobban felkeltette az érdeklődését, ez egy sípolós latex labda lett. Kihasználva ezt a kis izgalmat, ledobtam a földre a labdát, majd ha odaszaladt és megbökte vagy a mancsával rányúlt, klikk és juti. Ezt gyakoroltuk sokat, nagyobb távolságokból is. Miután már értette miről szól ez a kis játék, vezényszóval is megtoldottam a cselekedetet, így a "hol a labdád?" kérdésre már egyből rohant oda a labdát megbökni.
Miután ez a gyakorlat már jól ment, elkezdtünk focizni a labdával. Elrúgtam, és együtt rohantunk utána, próbáltam előbb elérni a labdát mint, hogy ő megfogja. Persze ehhez kell egy kis szerencse is, de sikerült annyira rálelkesíteni a játékra, hogy sokszor túlfutott a nagy lendületben, így ilyenkor sikerült elrúgnom a labdát. Nagyon fontos, hogy mi beleadjunk tényleg apait anyait a játékba, muszáj, hogy tényleg élvezzük a dolgot, hiszen a kutya hihetetlen módon képes érezni a gazdája rezzenéseit, gondolatait, energiáját.
A mi játékunk fordulópontja itt következett be, ugyanis annyira tetszett neki az a pillanat, amikor én rúgom el neki a labdát, hogy elkezdte várni ezt, megállt és figyelte a labdát és a lábamat. Ezt a pontot fokoztam tovább egyre hosszabb várakozással, pár kamu mozdulattal a rúgás előtt, amit láthatóan rettentően élvezett. Olyannyira, hogy miután elkapta a labdát, elkezdte visszahozni, hogy ismét elrúghassam. Ebből látszik, hogy a kutyák nem hülyék, sőt! Nagyon is tudnak gondolkodni, ha az nekik valami pozitív eredményt szolgáltat. Itt ismét elővettem a klikkert, amivel a visszahozást tovább tudtam erősíteni. Ennél egy nagyon fontos dolog, hogy törekedjünk arra, hogy a kutyánk a játékot a lábunkhoz hozza, ne 2-3 méterrel odébb, így a későbbiekben sokkal jobb lesz a játék élménye, főleg ha más gazdik vagy kutyák is vannak körülöttünk. A visszahozáshoz persze érdemes egy vezényszót is kötni, így ha másik játékkal kezdünk apportozni már sokkal egyszerűbb lesz a kutyát rávenni, hogy ez is olyan játék, mint amit már korábban csináltunk. Most már ott tartunk 2-3 hónap után, hogy lényegében bármilyen játékot, botot eldobhatok, visszahozza, természetesen mindezt élvezetből a játék "erejével", nem pedig kötelességből. Ez nagy különbség.

2 megjegyzés:

  1. Én is pont most szeretném elkezdeni a kutyámat a klikker módszerrel tanítani de én nem ebben a dologban szeretném,hanem pl:ül,fekszik,marad stb. remélem,hogy azért ilyen helyzetben is működni fog!Minden esetre én nagyon kitartó vagyok!Biztos vagyok benne hogy az amit itt leírt sokat fog nekem majd segíteni!

    VálaszTörlés
  2. Ezek az alap engedelmességek nagyon gyorsan megtaníthatóak klikkerrel. A lényeg, hogy előtte a klikker nagyon jól működjön a kutyával (klikk - jutalom) ha ez megvan, mehet a többi. Ha minden jól megy a napokban teszek még fel klikkerrel kapcsolatos anyagot, igyekszem belefoglalni ezeket is.

    VálaszTörlés