2010. november 10., szerda

Hogyan is indult ez az egesz?

Perdi "macifogásban"
Egy rövid történettel kezdeném el ezt a blogot, azaz, hogy jutottam el idáig. Régi állatszerető család vagyunk. Háziállat nélkül nem igazán tudtuk elképzelni az életünket, hisz hozzánk tartozott, gyerekkorunktól. Valamivel több, mint egy éve úgy döntöttünk a párommal, hogy nagyobb fába vágjuk a fejszénket és beszerzünk egy kutyát is a cicánk melle :) Nagyjából persze tudtuk mi vár ránk: állandó sétáltatások, macskával való összeszoktatás, valamiféle rendszeres életmód, ezért jól meg kellett gondolnunk milyen fajtának tudjuk kielégíteni az igényeit egy belvárosi lakásban. Behatároltak voltak a lehetőségeink, hisz tudtuk: ide nem fogadhatunk be pl. egy Berni pásztort vagy egy Dán dogot :)
Sokat gondolkodtunk milyen fajta az, ami nem túl nagyméretű, nincs óriási mozgásigénye, mint pl. egy border collie-nak és össze tud barátkozni az ereje teljében lévő cicánkkal.
Végül a döntés megszületett, és a kiszemelt fajta egy West Highland White Terrier azaz egy Westie lett. hisz előtanulmányaink alapján tudtuk: kistestű lánykutyákkal kevesebb a konfliktus, s bizony első kutyásként, ez nem volt utolsó szempont.
Párom nem kis keresési tapasztalattal és lelkesedéssel belevetette magát az internetbe, hamarosan volt is pár címünk. Mivel körvonalakban azért az állattartással tisztában vagyok, így az első cím rögtön nem bizonyult szimpatikusnak. 

Lerobbant környéken, lerobbant társasházban egy lakás. Kutyusok aranyosak voltak, de hát melyik pár hetes kiskutya nem az? Viszont láttuk, hogy szegények összezsúfolva, megfelelő higiéniai körülmények nélkül élnek, így hamar odébbálltunk.
Végül Gyálon kötöttünk ki ahol egyből tudtuk, megtaláltuk! A tenyésztőt kérdések zárótüze alá vettük :) kikérdeztük mindenről, ami a fejünkben motoszkált, hiszen hiányos tudásunk volt a kutyákról, illetve a fajta sajátosságait is csak könyvből meg internetről sikerült úgy-ahogy megtudni. Azóta már mi is okosodtunk, így egy pár dolog amire figyeljünk egy tenyésztőnél:

  • Kertes ház szerintem alap, több kutyával, nem csak egy nőstény. Ez nem csak további bizalmat ad, de a kutyák szocializációját is megalapozza.
  • Tiszta, rendezett kert. Ez egyértelmű.
  • Kutyáknak legyen szépen kialakított élettere a kertben, kiskutyáknak is legyen szépen kialakítva a hely.
  • Feltétlenül nézzük meg a kiskutyák felmenőit amennyiben lehetséges, legjobb ha a kiszemelt kiskutyát látjuk az anyja mellett is.
  • Kérdezzünk meg mindent, ami csak eszünkbe jut, egy jó tenyésztő aki szereti a kutyáit ezen nem fog megsértődni, sőt örömmel fog válaszolni. Neki is fontos, hogy a kiskutya gondoskodó gazdikat találjon.
  • Kérdezzük meg milyen tápot kap a kiskutya, esetleg ha szükséges és aznap már nem tudunk venni megfelelő tápot, kérjünk egy adagot. Leugrom a boltba xyz-gazdaságos kutyakonzervért sajnos a legritkább esetekben váltja be a reményeinket, és bizony jó esély van rá, hogy az új családtagunk pár órára rá úszni fog a barnában. Ez nem csak a minőségbeli problémákra és a kiskutyák érzékenyebb emésztésére vezethető vissza, hanem a hirtelen táplálék változás se jó. Ha más tápot akarunk adni, legjobb ha az első pár nap keverjük a két különböző kaját és úgy adjuk oda.
  • Kérdezzük meg, mely alapoltáson van túl a kiskutya! Tisztességes tenyesztő a ket alap kombinált oltás előtt nem adja ki a kezéből a kutyákat! Ha csak egy oltása van a kutyának, a második, ismétlő oltás beadásáig ne vigyük sétáltatni az utcára illetve kertbe se amennyiben más, idegen állatok (pl. macskák) szoktak keresztül járni. A veszettség elleni oltást valamivel később kapják meg a kutyák, de azt már nem kell megvárni a mozgással, körültekintően célszerű elkezdeni a sétáltatást.

Megbeszéltük, hogy másnap amikor megyünk érte, addigra a tenyésztő rendbe rakja kicsit a bundázatot. Ez olyan jól sikerült, hogy alig akartuk megismerni olyan kis helyes és fehér lett. :)
Az igazi izgalmak persze csak ezután kezdődtek, vagyis a kutya-macska barátság kérdése, illetve a szobatisztaság, behívás.
Zárásul még egy kép a pici Perdiről:


Zoknilopás folyamatban



1 megjegyzés:

  1. Üdv. Jó lett a blogod, és aranyos a kutyád is. Gratulálok mindkettőhöz.
    Viszont ahhoz, hogy mire figyeljünk a tenyésztő választásnál, hozzáfűznék néhány valóban fontos dolgot amit kihagytál, pedig sokkal lényegesebb és fontosabb mint azok a külsőségek, mint például, hogy a kertes ház megléte alap...
    Egy vagy több tisza kutya kultúrált környezetben még nem jelenti azt, hogy tenyész minőségű, tenyésztésre alkalmas is. Ettől még lehet pl örökletes hibája, rendellenessége vagy bármi más ami miatt nem kellene tenyésztésbe vonni. Természetesen a tiszta, rendezett környezet és kutyák alap feltétel, de mit sem ér mindez ha olyan ember kezében vannak aki a tenyésztéshez nem ért, és az ehhez nélkülözhetetlen tudással nem rendelkezik. Hiszen attól, hogy valaki rendes körülményeket biztosít és ápolja a kutyáit, még nem lesz tenyésztő. Aki valóban tenyésztő az mindezek mellett, kizárólag törzskönyves, tenyészszemlés, kutyákkal tenyészt. Kutyakiállításokon mutatja be a kutyáit, és a kölyköket is kizárólag törzskönyvvel és chippelve adja el. Ismeri az általa tenyésztett fajta anatómiáját, jellemzőit, adottságait, tisztában van a fajtastandarddal, ismeri a fajtára jellemző betegségeket stb... vagyis mindent ami a fajtával kapcsolatos, és a tenyésztéshez nélkülözhetetlen. A nem tenyész minőségű egyedek nem vonja be a tenyésztésbe.
    Mindezt csak amiatt írtam le, mert erről a részéről nem írtál semmit, pedig ezzel együtt kerek a téma leírása.
    Nem tudom hogy tenyésztőtől vetted e a kutyusod, vagy csak azt hitted hogy attól, de nem is emiatt írtam. Én "csak" kutyakozmetikus vagyok és van több olyan tenyésztő ismerősöm több fajtában is, akik szívvel-lélekkel, és nagy tudással tenyésztenek és gondoltam kiegészítem néhány gondolattal a témát. Sajnos azt viszont már többször tapasztaltam a kozmetikában munkám során, hogy bizony igen is lényeges különbségek vannak nemcsak küllemben hanem egészségben és idegrendszer tekintetében is a fajtán belül a kutyák közt, és ez bizony mind mind annak a következménye hogy nem csak és kizárólag az igazi hozzáértő tenyésztőknél születnek kiskutyák! :(

    VálaszTörlés